Internet – så funkar det
Har du funderat över hur internet fungerar och vad man använder det till? I denna illustrerade berättelse får du förklaringen. Film: 8 min.
Har du funderat över hur internet fungerar och vad man använder det till? I denna illustrerade berättelse får du förklaringen. Film: 8 min.
Internet är världens största digitala nätverk och fungerar i stort sett på hela planeten. Men, hur hänger allt ihop? Vad är det som gör att du med hjälp av din dator, mobil eller surfplatta kan lyssna på musik, se filmer, söka och få svar på i stort sett allt du vill veta? Detta och mycket annat får du svar på i denna bildberättelse.
Internetstiftelsen
Titta gärna på det här bildspelet tillsammans med dina kursdeltagare. Det ger tillfälle till många intressanta diskussioner och kanske några svar på frågor om hur internet fungerar, och inte fungerar, i olika situationer.
Se till att din mobil eller surfplatta är laddad. I det här bildspelet får du några tips om vad du kan tänka på.
Du kan se laddstatus på din enhet genom att starta den. Kontrollera symbolen för batteri. Är det mer än 60 procent kvar så kan du använda enheten en god stund. Är det bara 20 procent kvar behöver du nog ladda den.
SeniorNet
I den tredje minikursen om Windows får du lära dig vad en fil är och hur du hanterar filer och mappar i din PC eller surfplatta. Film: 8 min.
Vad är en fil i datorsystemet? Här får du veta hur du organiserar och söker filer och mappar. Du får också veta hur du byter namn, markerar, flyttar och tar bort dem.
Biblioteken i Halmstad
Här får du lära dig grunderna i hur du söker med hjälp av Google. Det finns också bra knep för dig som är lite mer van att surfa på nätet.
Materialet finns både som film och som en lathund i pdf-format som du kan ladda ner. Du får lära dig att välja sökord, filtrera sökresultatet och hur du kan söka på en specifik sida. Du får också tips om hur du kan översätta ord och fraser, konvertera mått med omvandlare och andra smarta inbyggda verktyg på Google.
Inte Ensam är ett samarbete mellan pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.
Projektet Inte ensam
Du kan använda detta material i steg för att anpassa till nivån, framförallt för nybörjare och nyfikna.
Med mobiltelefonen kan du enkelt skicka information om var du befinner dig. Skicka en kartnål med sms till en vän för att visa var du är. Film: 2 min.
Ibland kan man behöva visa någon sin exakta position. Ni kanske är två som är på stan och handlar och tappar bort varandra. Här visar vi hur du använder kartan i din iPhone för att sätta en kartnål på den plats där du befinner dig just nu, Sen kan du skicka kartnålen till vännen som ser var du är.
SeniorNet Sweden
Så här gör du för att ansluta till wifi och ställa in en egen startsida på din dator. Film: 8 min.
Andra ämnen som minikursen tar upp är hur du använder bokmärken, zoomar i webbläsaren och skriver ut från internet.
Biblioteken i Halmstad
Här får du veta hur du loggar in på wifi från en iPhone eller iPad. Film: 3 min.
I många lokaler finns det publika nätverk du kan använda. Seniorhjälpen visar hur du kopplar upp dig på internet från din mobil och surfplatta.
Borås stad och Mediapoolen
Har du en Android mobiltelefon eller surfplatta? Här får du lära dig att skicka meddelanden, använda appar och snabbpanelen. Film: 13 min.
Vad är Android operativsystem egentligen? Det får du veta i den här minikursen. Andra ämnen som tas upp är hur du hanterar hemskärmen, kalendern, klockan, mappar och notiser.
Biblioteken i Halmstad
I del två i minikursen om Android mobil och surfplatta får du lära dig om flygplansläge, stör ej-funktionen, wifi och mycket mer. Film: 10 min.
Filmen visar hur du ställer in ljud och vibration på din mobil eller surfplatta med Android operativsystem. Den tar också upp hur du ansluter till wifi och använder Mobil hotspot/Internetdelning. Och inte minst får du lära dig hur du tar hand om din enhet, ställer in skärmlåstyp samt sköter programvaruuppdatering, konton och säkerhetskopiering.
Biblioteken i Halmstad
Har du en iPhone eller iPad? Här får du lära dig hur du skickar meddelanden, hanterar appar och ställer in hemskärmen. Film: 12 min.
Minikursen tar också upp vad iOs operativsystem är. Du får praktiska tips om hur du använder kalendern och klockan, notiser och kontrollcenter.
Biblioteken i Halmstad
Med molntjänster kan du lagra data på internet och använda IT-tjänster online. Lär dig mer om molnet och molntjänster. Film: 9 min.
Minikursen beskriver på ett pedagogiskt och instruktivt vad ”molnet” innebär och ger exempel på olika molntjänster. Du får veta vilka för- och nackdelar det finns med att använda molnet som en lagringsplats för dina filer, till skillnad från att lagra filer på din lokala hårddisk. När du lagrar filer i molnet kan du exempelvis nå dokument och bilder från vilken enhet som helst och är inte bunden till din egen enhet, men samtidigt behöver du som användare vara varse om att skydda ditt molnkonto med ett starkt lösenord.
Om du tycker att den som läser upp texten till filmen talar för fort kan du sänka talhastigheten genom att klickarpå kugghjulet till höger i nederkant på videon. Där ser du mått på talhastigheten och kan justera efter eget behov.
Biblioteken i Halmstad
Du som har en PC eller surfplatta med Windows. I den här minikursen ser du hur du kan anpassa mappar i Utforskaren och hur du laddar ner och tar bort appar. Film: 4 min.
Du får lära dig hur du flyttar mappar som du använder ofta till utforskarens snabbåtkomst och hur du tar bort dem. Filmen visar också hur du installerar och avinstallerar appar från Microsoft store och appar som är hämtade från andra håll.
Biblioteken i Halmstad
Lär dig mer om din mobil och surfplatta. Hur du kopplar upp dig mot wifi, ställer in flygplansläge och stör ej-funktionen och annat matnyttigt. Film: 8 min.
I den andra delen av minkursen får du veta hur du delar internet till andra enheter, använder notiser samt ställer in ljud och vibration. Du får också lära dig om säkerhet, hur du hanterar lösenkod, lösenord och konton.
Biblioteken i Halmstad
Med din iPhone kan du dela ut internet till andra enheter genom att låta mobiltelefonen skapa ett wifi-nätverk som andra kan ansluta till. Film: 2 min.
Med internetdelning kan du dela wifi från din Iphone. Det kan vara praktiskt om du är på landet eller saknar uppkoppling. Då kan du ”dela ut” din mobils internet till en annan mobil, dator eller surfplatta.
Teknikkompis
Har du en dator med Windows 10? I den här minikursen får du lära dig grunderna om skrivbordet och skärmfönster. Film: 8 min.
Skrivbordet är det första du ser på skärmen när du öppnar din dator. Den här filmen visar hur det är utformat och hur du byter bakgrundsbild på skrivbordet och på låsskärmen. En annan praktisk funktion som du får lära dig är att ta bilder, skärmdumpar, av det som visas på din datorskärm med hjälp av skärmklippsverktyget. Du får också se hur du snabbt växlar mellan olika skärmfönster.
Biblioteken i Halmstad