Lyssna på Bli säker podden
Vill du hålla dig uppdaterad om hur du kan vara smart och säker på nätet? Lyssna då på och följ Bli säker-podden från Stöldskyddsföreningens Säkerhetskollen, och Nikka Systems.
Vill du hålla dig uppdaterad om hur du kan vara smart och säker på nätet? Lyssna då på och följ Bli säker-podden från Stöldskyddsföreningens Säkerhetskollen, och Nikka Systems.
Stöldskyddsföreningen driver Säkerhetskollen som hjälper dig att vara säker när du använder digitala tjänster. Nikka Systems med Karl Erik Nikka är en kunnig, erfaren och god utbildare i ämnen som säkerhet, integritet med mera.
Varje vecka kommer det ett nytt avsnitt av Bli säker-podden som behandlar aktuella ämnen och med en fördjupning i ett ämne. Följ podden så lär du dig vad som är på gång. Du får också skrönor inom digital säkerhet och integritet.
Podden finns både att lyssna på eller titta på (youtube).
Svenska Stöldskyddsföreningen - Säkerhetskollen
Om du vill veta hur du lyssnar på poddar, följ då denna länk.
Senioren: Lyssna på poddarDen här informativa och lättillgängliga texten från Internetstiftelsen lär dig hur du lagrar och använder dina lösenord. Du gör det med hjälp av en lösenordshanterare. Kursen tar ca 10 minuter.
En lösenordshanterare är en app som fungerar som ett låst valv med ett huvudlösenord som du själv valt. I valvet lagras alla dina lösenord efter det att du själv lagt in dem i det krypterade valvet. Då är det bara huvudlösenordet som du behöver komma ihåg.
Ett tillägg till appen gör att din webbläsare känner igen vilka av dina respektive lagrade lösenord hör till vilken hemsida; ett webbläsartillägg. Tillägget uppger på så sätt automatiskt ditt lösenord när du är inne på rätt hemsida. Du får även förslag på pålitliga lösenordshanterare, och hur du gör för att ladda ner en sådan app.
Internetstiftelsen
Intresserad av att få din post från myndigheter och företag i en digital brevlåda? Lär dig hur du gör i denna video från Halmstads bibliotek.
Film: 6 min.
På ett pedagogiskt sätt får du veta hur du skaffar dig en digital brevlåda. Du lär dig också för- och nackdelar och får exempel på olika typer av digitala brevlådor. Avslutningsvis får du råd om hur du bör tänka för att välja en digital brevlåda som passar dig bäst.
Biblioteken i Halmstad
För att du ska kunna skapa en egen digital brevlåda behöver du ha och kunna hantera en e-legitimation.
Lösenord och e-legitimationI Internetstiftelsens snabbkurs lär du dig hur du skyddar din dator, din mobil och dina andra enheter från att bli infekterade av virus.
Bedragare kan använda olika typer av skadeprogram för att komma över dina kortuppgifter, lösenord och i slutändan dina pengar. Ett vanligt sätt att få virus på din dator är genom att öppna bifogade filer eller länkar i mejl eller meddelanden. Undvik alltid att klicka på länkar om du inte förväntat dig ett mejl från den påstådda avsändaren.
Internetstiftelsen
Bli mer säker på sociala medier. Med Internetstiftelsens snabbkurser lär du dig avslöja falska profiler på sociala medier. Och vad du kan göra om ditt konto på sociala medier har kapats.
Falska profiler på sociala medier är tyvärr inte alls ovanligt. Men det finns knep för att avslöja vilka profiler som är äkta och inte. I de här kurserna får du lära dig att genomskåda falska profiler och vad du ska göra om någon låtsas vara du på sociala medier. Det är nämligen ett vanligt knep bedragare tar till – att skapa en helt ny profil i någon annans namn.
Internetstiftelsen
Hur du skyddar ditt trådlösa hemnätverk och dina smarta prylar på bästa sätt får du lära dig i de här snabbkurserna från Internetstiftelsen.
De flesta av oss ansluter våra datorer, mobiler och andra enheter till ett trådlöst hemnätverk, men de kan innebära stora risker. Det kan också vara riskfyllt att koppla upp sig på publika nätverk eftersom du då delar det med andra – då är det bättre att använda din mobilsurf.
Internetstiftelsen
Du använder väl inte enkla lösenord som är lätta att komma ihåg? Se Internetstiftelsens snabbkurs om hur du skyddar dina lösenord och din e-legitimation.
Använder du också lösenord som 123456, qwerty eller password? Då är det dags att sluta med det! De är nämligen usla ur säkerhetssynpunkt. Bedragare provar dem först om de vill komma åt dina konton eftersom de är så vanliga. För att skydda dina konton mot bedragare behöver du skapa starka lösenord. Ett starkt lösenord ska vara långt, ovanligt, opersonligt och unikt. Lika viktigt som att skapa ett starkt lösenord, är det att skydda dina lösenord, och även din e-legitimation.
Internetstiftelsen
Så gör du för att handla på nätet på ett säkert sätt. Med Internetstiftelsens snabbkurser lär du dig hur du undviker att bli lurad.
Att handla nya och begagnade varor på nätet är flexibelt, snabbt och du kan göra det när du vill på dygnet. Men där pengar och varor byter ägare är det ofrånkomligt att det finns de som vill lura dig. Bedragare kan försöka få tag på dina kortuppgifter och pengar, eller få dig att fastna i prenumerationer du inte vill ha.
Internetstiftelsen
Lär dig känna igen och skydda dig mot falska webbsajter och annonser. Internetstiftelsens kurser hjälper dig bli tryggare på nätet.
Falska webbsidor används främst för att lura av dig personliga uppgifter så som lösenord, koder och kortuppgifter. De kan också användas för att få dig att ladda hem spionprogram och annan skadlig kod. Ett annat sätt att lura dig är genom falska annonser. Annonser på nätet kontrolleras sällan av människor innan de publiceras. Det medför att falska annonser blivit ett vanligare sätt för bedragare att försöka lura dig på personliga uppgifter eller infektera din dator.
Internetstiftelsen
I Funkabutiken lär du dig att handla i en butik på internet. Du handlar inte på riktigt så du behöver inte vara orolig för att förlora pengar.
I Funkabutiken provar du att handla på internet genom att lösa olika uppgifter. Du kan öva och göra om hur många gånger du vill. Om du är osäker kan du få tips medan du övar. Övningarna finns på lätt, mellan och svår nivå.
Funka.com
Lär dig mer om internetsäkerhet med radiopodden ”Tänk säkert på östgötska”. På Digitekets webbplats kan du lyssna på fem tänkvärda avsnitt på olika teman.
Digital delaktighet är en rättighet för alla men hur ska man våga sig in i den digitala djungeln? Det finns ju så mycket som känns osäkert med internet. Radiopoddens avsnitt tar upp frågor som:
Digiteket.se
Det finns många praktiska sätt att hantera sin vardagsekonomi digitalt, men ibland kan det vara svårt att komma igång. Betalningshälpen visar dig hur du tryggt och säkert kan hantera din digitala vardagsekonomi.
På Betalningshjälpens webbplats får du lära dig att
Betalningshjälpen
Det är enkelt att skaffa mobilt BankID, den kanske vanligaste typen av e-legitimation. Så här gör du. Film: 3 min.
E-legitimation är det första steget till att kunna använda digitala betaltjänster. Du kan också behöva den för att använda vissa webbtjänster. Det finns flera olika e-legitimationer. Den här filmen visar hur du skaffar mobilt BankID.
Länsstyrelsen i Örebro län
Lär dig skapa säkra lösenord till dina internetkonton. Film: 4 min.
Den här minikursen handlar om säkra konton och olika typer av registrering av konton. Du får veta hur du håller dina lösenord säkra och sparar dina inloggningsuppgifter på ett säkert sätt.
Biblioteken i Halmstad
Att handla på nätet har sina fördelar och nästan alla svenska internetanvändare gör det. Men ju fler som gör sina inköp i webbutiker desto fler blir också offer för bedrägerier.
Var åttonde minut luras en svensk in i en så kallad prenumerationsfälla. Och det är bara ett sätt som kriminella använder för att lura oss när vi näthandlar. Här. kan du läsa om hur du kan undvika att få dina kortuppgifter stulna, om kortbedrägerier och falska webbsidor.
Internetstiftelsen